Nejste přihlášen/a.
Dobry den.Musim oleandry kdyz je uklizim na zimu dat do chladu nebuo je muzu nechat ve vaterande kde je trochu tepleji a zalevat a jestli kdyz budou stale kvest jim to nebude vadit.Musim strihat vzprimeny muskaty kdyz je na zimu uklidim take do verandy.Dva muskaty vzprimeny mam uz druhy rok doma a kvetou mi cely rok v zime v lete proste stale.Dekuji za odpoved.Nashledanou.
Dobrý den. Oleandr by přes zimu měl mít hodně světla a malou teplotu, aby neztratil, žádné listy. Větve, kde opadají listy už znovu neobrazí. Kvetení přes zimu mu ublíží, potřebuje odpočinek. Vysvětlení je dole.
Jak oleandr přezimovat.
Ideálním rozpětím teplot pro přezimování je rozpětí 2-12 °C, teploty nad 12 °C zpravidla rostliny probouzí k růstu. Ale pozor, existují citlivější kultivary, které je nutné přezimovat při vyšších teplotách - mezi 8-12 °C.
V další souvislosti je tu pro kvetení nutnost zachování co největšího olistění právě přes zimní období. Jsou to v podstatě stále-zelené keře, které i přes zimní období potřebují dostatek světla aby neztratily své olistění, nebo jeho převážnou část. Na takových místech větví již neobrazí a proto se často můžeme setkat s rostlinami rozsochatými a s trvale vyholenými větvemi. Následky lze pak sice zmírnit řezem, který oleandry dobře snášejí. Seříznuté staré větve po silném řezu velice dobře obrůstají, nově narostlé výhony ale pokvetou až v roce
Vzpřímený muškát.
Muškát necháváme přes zimu odpočinout. Klidně může odpočívat na verandě. Na jaře ho přesazujeme do většího květináče s novou zeminou. Při té příležitosti, děláme očištění rostliny a zkrácení. Když se některá rostlinka nezkrátila, tak se pak vytáhne moc nahoru a není to pěkné. To co zkrátíme, zase nasadíme, do dalšího květináče. Jen můj názor.
Já jsem po mnoho let muškáty na podzim vyhodila a na jaře koupila nové. Byla jsem přesvědčená, že je nedokážu přezimovat. Ale loni jsem měla takové nízké a opravdu hodně kvetly a říkala jsem si, že zkusím. Vyhodit je mohu vždycky.
Pohledala jsem rady na netu a názory na stříhání nejsou jednotné. Deset říká ostříhat, deset říká nestříhat. Nějaký zahradník řekl ostříhat na 3 očka, odstranit listy, eliminovat nebezpečí přechování hub, plísní a mšic. Tak jsem ostříhala na tři očka, postavila v ložnici na zem za roh, nejdál od okna a snad 3x za zimu zalila. V únoru se rostlinky začaly probouzet. Koncem února jsem je z truhlíků vybrala, hlínu oklepala, ostříhala dlouhé kořeny a zasadila do truhlíků s novou hlínou na muškáty. Odvděčily se mi. Jsou stále překrásné.
Pokus o vložení fotky
doplněno 04.09.12 17:00: bimbam, tak s révkama jsem zaváhala. Škody, že jsem si to neuvědomila. Příště! Vám děkuji.
Mám muškátů hodně, pěstuji je už mnoho let. Před zámrazem nanosim některé truhíky do světlého sklepa, některé dám na schodiště, ještě loni jsem měla k dispozici i neobývanou a nevytápěnou místnost. Přes zimu velmi střídmě zalévám. Každou zimu něco uhyne, něco přežije.
Rostliny starší než tři roky už dávám na kompost, už nekvetou tak bohatě. Za nejlepší dobu na řízkování považuji polovinu srpna. Rostlinky nechávám v malých květináčcích na zahradě v polostínu, na zimu dávám na schodiště, potřebují více kontrolovat. Také něco nepřežije, ale vždy mám dostatek na doplnění truhlíků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.